Технологичният бойкот ще тласне още повече Русия към Китай?

Пекин може да е най-голямата пречка за изрязването на Москва от световната технологична икономика

13.03.2022 | 19:58 Редактор: Теодора Патронова
Технологичният бойкот ще тласне още повече Русия към Китай?

Кампанията да се спре достъпа на Русия до технологии - на всичко от iPhone и обяви в Airbnb до отбранителна електроника - е безпрецедентен експеримент, който рискува да изтласка Владимир Путин още повече в орбитата на Китай.

Използвайки контрола върху износа като инструмент, САЩ поведоха усилията да лишат Русия от компоненти, които са ѝ необходими за високотехнологична индустрия и съвременни оръжия, с надеждата да гарантират, че президентът Путин ще почувства болката от решението си да нахлуе в Украйна. Това принуди производителите на компютри, чипове и сензори да спрат доставките за Русия, пише Bloomberg.

В същото време много от най-големите американски компании отидоха по-далеч, като на практика установиха технологичен бойкот на нацията. Идеята, насърчена от украинските лидери, е, че лишаването на руснаците от достъп до технологии и дигитални платформи ще предизвика обществени протести и ще подкопае военната кампания на Путин.

Но никой досега не е опитвал модерна технологична изолация в такъв мащаб и е трудно да се каже как в крайна сметка ще реагират 145-те милиона души на Русия. Отделянето на руснаците от онлайн услугите може да подкопае продемократичните активисти, които се стремят да организират антивоенни протести. И може би най-важното за САЩ - заплашва да доближи Русия до съперниците им, най-вече Китай.

Китай също може да бъде предпазлив относно запълването на нуждите на Русия по друга причина. Ако Пекин продава чипове на Москва за използване в оръжия като бойни самолети, те биха могли да бъдат предадени на Индия, конкурента на Китай, каза Джеймс Луис, технологичен стратег в Центъра за стратегически и международни изследвания.

В крайна сметка обаче Китай може да е най-голямата пречка за изрязването на Русия от световната технологична икономика, смята Сингер, военният стратег.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
IM-дртiйУАЙТбoЙ!
преди 2 години
Пределно ясно и видимо и логично е,че АК0 Чайна-таун престане /пряко или косвено/ да оказва някаква мнима или РЕАЛна подкрепа на П-иН, оня дребния мишаф и твърде комплеХiран диктатор и явен агрессор ще загуби войНУ /пагади!/ за 24 часа само,ФАКт Сигнализирай за неуместен коментар